Opinii

Despre rasism sau despre prioritati?

În aeroportul din Bruxelles se găseşte acest stand cu o nobilă misiune: de a strânge fonduri pentru diferite ONG-uri – Your gift can change the world.

Patru mari organizaţii nonguvernamentale aşteaptă donaţii pentru cauzele pe care le susţin:

  1. Fondată în 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este cea mai mare organizaţie internaţională independentă care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de susţinători în toată lumea şi o reţea activă în peste 100 de ţări. Organizaţia este aproape unică prin faptul că îşi face simţită prezenţa de la nivel local până la nivel global: este capabilă să comunice cu triburile de pigmei Baka în pădurile tropicale din Africa centrală şi, în acelaşi timp, poartă discuţii de la egal la egal cu instituţii ca Banca Mondială şi Comisia Europeană.
  2. Istoria Federației SOS Children’s Villages International începe acum peste 60 de ani, când medicul austriac Hermann Gmeiner a găsit o soluție pentru a ajuta orfanii și copiii ramăși fără casă după cel de-al doilea Război Mondial. În 1949, cu echivalentul a doar 40 de dolari în buzunar, Gmeiner a început în Imst – un oras mic din Tirolul austriac, construcția primului adăpost pentru copiii ai căror părinți au murit în timpul războiului. Gmeiner, a cărui mamă a murit când era foarte tânăr, a conceput proiectul său social, din dorința de a replica modelul clasic de familie.
  3. Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.
  4. UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil în 190 de țări și teritorii, în special a celor mai vulnerabili. UNICEF aduce și aplică în România cele mai bune practici pentru a consolida sistemele și serviciile de sănătate, educație și protecție a copilului și pentru a transmite familiilor cunoștințele necesare pentru a-și îngriji cât mai bine copiii și nepoţii.

Am prezentat cele patru organizaţii mondiale în ordinea sumelor strânse la standul din Bruxelles, așa cum se vede în fotografie. Dar dacă am greşit? Dacă cea mai goală urnă abia a fost golită pentru că se umpluse de bani?

Sau poate cineva a „furat” startul mergând pe ideea că odată ce oamenii văd o urnă aproape goală devin suspicioși și nu vor dona crezând că este ceva în neregulă cu beneficiarul.

Nu trebuie să ignorăm o altă explicație care exclude rasismul: un urs panda e asiatic, e și alb și negru!

Toată lumea iubește urșii panda!

 

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.