Opinii, Timp liber

Pescarule, ce alegi?

Un bancher statea lângă chei, într-un mic sat de coastă, când un pescar își trage barca la mal. În barca erau câțiva pești frumoși. Bancherul îl felicită pentru peștele prins și îl întreabă cât timp i-a luat să-l pescuiască.

– Foarte puțin, a răspuns pescarul.

– De ce nu stai mai mult pe mare să prinzi mai mult pește? a întrebat atunci bancherul.

– Mi-ajunge să-mi întrețin familia, i-a răspuns pescarul.

– Și ce faci în restul timpului? a vrut să știe omul de afaceri.

– Îmi cresc și mă joc cu copiii, iau mereu masa împreună cu soția mea, în fiecare seara mă plimb prin sat, beau un pahar de vin și cânt la chitară cu prietenii. Domnule, am o viata plină și sunt mereu ocupat, a încheiat pescarul.

– Uite, spuse bancherul. Am studiat Economia la Harvard și te pot ajuta. Ar trebui să pescuiești mai mult și cu banii pe care-i câștigi în plus să-ți cumperi o barcă mai mare. Cu ceea ce câștigi de pe urma bărcii mai mari iți poti cumpara câteva bărci și mai târziu chiar o flotă de pescuit. În loc să vinzi peștele prin intermediari, îl poți vinde direct la o fabrică, iar mai tarziu iți poți cumpăra propria fabrică de prelucrare a peștelui. Ai putea astfel controla produsul, procesarea și distribuția. Va trebui să pleci din sat, să te muți în oraș și, mai târziu, în capitală, de unde îți vei conduce afacerea tot mai înfloritoare.

– Si cat va dura să fac toate astea, domnule? întreabă pescarul.

– Vreo 15-20 ani, raspunde bancherul.

– Și apoi?

– Apoi vine partea cea mai bună, râse omul de afaceri. Îți vinzi afacerea și devii foarte bogat! Ai lua câteva milioane….

– Milioane, domnule? se miră pescarul. Și după asta?

– După asta te retragi din afaceri, te muti într-un satuc de pescari pe malul apei și îți crești și te joci cu nepoții, iei mereu masa împreună cu soția ta, în fiecare seara te plimbi prin sat, bei un pahar de vin și cânți la chitară cu prietenii.

 

Deci?

Pescarule, ce alegi?

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.