Opinii

Jurnal de nefumător. Ep. 2

Soție, mulțumesc pentru sprijin, fără tine nu aș fi reușit!

A trecut ceva timp de când am spus că o fac… dar am reușit!

 1. Când m-am lăsat de fumat? Pe 6 septembrie 2018. Astăzi se împlinesc 34 de zile.
 2. De ce scriu după 34 de zile? Am depășit ultimul meu record. În martie-aprilie 2016 am mai avut o tentativă de a renunța la fumat. Spun tentativă pentru că am reînceput să fumez după 33 de zile.
 3. Cât am fumat? Nu pot cuantifica. Mult, oricum. Mii de țigări. Dar acum înțeleg că și o țigară este prea mult.
 4. Cât timp am fumat? Nu știu. Fumam relativ puțin în liceu, apoi cu ceva pauze în timpul facultății, apoi am considerat fumatul o normalitate, până am renunțat definitiv.
 5. M-am lăsat brusc? Eu spun ca da. Totuși au existat pași premergători în ultimele două-trei luni. Nu am mai fumat în mașină iar în casă fumam doar lângă fereastra deschisă, reducând destul de mult numărul țigărilor.
 6. Cine m-a ajutat? Soția. Detaliez în alt episod al Jurnalului meu despre felul în care am fost ajutat.
 7. Ce m-a ajutat? O aplicație de la google play: Stop Smoking – EasyQuit free  (statistici ce includ: circulația sângelui, sănătatea mintală, nivelul de oxigen, gust și miros, dependența de nicotină, precum și reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă și a cancerului – toate bazate 100% pe studii științifice + sfaturi și recompense).
 8. Am folosit înlocuitori (plasturi, tablete/pastile, țigări electronice etc)? Nu.
 9. Am mâncat mai mult? Nu cred. Oricum, nu simt ca am mâncat mai mult din cauza renunțării la fumat. Ci datorită acestui lucru. Spun asta pentru că totul are alt gust (mult mai bun) și alt miros, la câteva zile după ce am stins ultima țigară. (Chiar dacă nu pune viața în pericol, dar incapacitatea de a mirosi sau de a simți gustul alimentelor este una dintre consecințele evidente ale fumatului. Odată ce am renunțat la fumat, chiar și după primele 48 de ore, terminațiile nervoase au început să se regenereze și abilitatea de a mirosi sau de a simți gustul alimentelor s-a îmbunătățit. Viața are un gust mai bun!).
 10. M-am îngrășat? Da, dar nu din cauza renunțării la fumat.
 11. Evit factorii declanșatori? Nu. Beau cafea dimineața înainte de ora 8 și încă una pe la ora 13. Am consumat ocazional alcool și socializez cu prietenii – nu am fumat.
 12. Am fost afectat de celebrele simptome ale renunțării la fumat?
  • Dureri de cap? Nu.
  • Crampe? Nu.
  • Greață? Nu.
  • Amețeli? Nu.
  • Transpirație excesiva? Nu.
  • Anxietate? Nu.
  • Depresie? Nu.
  • Iritabilitate? Nu din cauza renunțării la fumat. Sunt născut în zodia berbec (nu este o scuză, e doar o precizare).
 13. Respir altfel? Da. Proaspăt și mult mai ușor.
 14. Dinții? Mai albi, cu efor minim.
 15. Câteva avantaje: mâinile curate, hainele miros frumos, în mașină și în casă e „parfum”, somnul mai bun, am scăpat de grija de a avea mereu la mine țigări sau bani pentru țigări, am prieteni mai mulți – pe unii i-am câștigat de când nu le mai cer țigări când eu nu am, pe alții de când nu se mai supără pe mine că nu le mai dau.
 16. Alt avantaj: banii, satisfacția și mândria că am făcut acest pas.

Va urma…

foto de aici

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.