Informatii

Dragă Constitutie, La Multi Ani!

constitutia-romanieiCONSTITÚŢIE, constituţii, s.f. Lege fundamentală a unui stat, investită cu o forţă juridică superioară celorlalte legi, care cuprinde principiile esenţiale ale organizării lui, stabileşte drepturile şi datoriile principale ale cetaţenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme şi locale etc., reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică şi politică la un moment dat a statului respectiv. [Var.: constituţiúne s.f.] – Din fr. constitution, lat. constitutio, -onis. Sursa: DEX ’98

Astăzi, 8 decembrie, sărbătorim Ziua Constituţiei!

Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991. Constituția a fost major revizuită în anul 2003 prin adoptarea Legii de revizuire a Constituției României, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, lege intrată în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României.

Avem motiv de sărbătoare? Este înțeleasă cu adevărat importanța acestui document numit constituție? Îi rog, pe cei care nu au răspuns la aceste întrebări și doresc să depășească conceptul abstarct de constituție, doar să o citească… Este ușor de găsit, pe internet sau în librării (costă între 2 și 5 lei).

Constituția este legea fundamentală a unui stat în care sunt consemnate principiile de bază ale organizării lui, drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor. O constituție e un sistem, frecvent codificat într-un document scris, care indică regulile și principiile care guvernează un stat sau o organizație. În cazul națiunilor, acest termen se referă specific la o constituție națională, care definește principiile politice fundamentale a statului și descrie puterile și obligațiile guvernului respectiv. Majoritatea constituțiilor naționale stabilesc drepturile și datoriile principale ale cetățenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme și locale etc., reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică și politică la un moment dat a statului respectiv.

Știați că? – actuala constituție a Germaniei a fost adoptată în 1949 când, după al doilea război mondial, Aliații au propus celor 11 Landuri să creeze o republică federală a statelor germane de vest. Acestea au acceptat propunerea numai ca soluție termporară, până la unificarea tuturor Landurilor. De aceea constituția adoptată atunci nu a purtat numele de Verfassung (constituție), ci Grundgesetz (lege fundamentală), pentru a sublinia caracterul ei provizoriu. Republica Federală Germania, la care în 1990 a aderat și RDG-ul de până atunci, și-a păstrat legea fundamentală (Grundgesetz) drept constituție pentru că aceasta își dovedise eficiența de-a lungul unei jumătăți de secol de la adoptare. Totuși în decursul vremii starea de fapt a impus unele modificări. Vă rog să observați sublinierile: o lege cu caracter provizoriu care și-a dovedit eficiența stă la baza organizării unui stat modern. Numele nu este important … conținutul, da!

Modificările sunt normale… societatea se schimbă, oamenii se schimbă, legislația este un organism viu – trebuie să se adapteze timpurilor…

La mulți ani, Constituției României! Să te dezvolți sănătoasă și înțeleaptă!

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.