Recent, am fost întrebat de ziarpiatraneamt.ro ce cred că ar mai trebui îmbunătățit pentru a crește atractivitatea turistică a municipiului Piatra-Neamț. Mai jos găsiţi răspunsul meu:

Mereu am spus că Piatra-Neamț trebuie să fie întâi al pietrenilor și apoi al turiștilor. Când orașul va fi atractiv pentru locuitorii săi atunci și turismul se va dezvolta.

Să ne aducem aminte că prin Hotarâre de Guvern nr. 511 din 2 iunie 2010, intrată în vigoare la data de 14 iunie 2010, s-a aprobat atestarea zonei turistice a municipiului Piatra-Neamţ ca staţiune turistică de interes naţional. Prim-Ministrul de la acea vreme, Emil Boc şi Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, au transformat municipiul Piatra-Neamţ în staţiune turistică.  

Conform Hotărârii nr. 852 din 13 august 2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistic documentația transmisă Guvernului pentru atestarea staţiunii turistice trebuie să cuprindă:

a) monografia turistică;

b) documentațiile privind amenajarea teritoriului și urbanismul, respectiv: planul urbanistic general și regulamentul aferent acestuia și planul urbanistic zonal și regulamentul local aferent acestuia;

c) fișa stațiunii turistice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 Hotărârii nr. 852 din 2008.

Trebuie să reinventăm turismul în Piatra-Neamț? Sau poate ar fi interesant de revăzut aceea documentație, transmisă Guvernului în 2010, care să devină un punct de plecare în demersul de creștere a atractivității turistice.

Ca motode de îmbunătățire a gradului de atractivitatea turistică a municipiului Piatra–Neamț, cu aplicare imediată, mă gândesc la reconfigurarea totală a Parcului Central (alei, banci, gard viu, zone cu flori, tobogane gonflabile, tarabe – sunt multe care trebuie să dispară!) și desființarea parcului zoologic. Dorința multor pietreni este transformarea grădinii ZOO și a traseului ce duce spre platoul de la Cercul Gospodinelor într-un parc liber, neîngrădit bine iluminat și în care să se simtă în siguranță. Acea zonă poate cuprinde și un Orășel al Copiilor.

Trebuie avută în vedere și infrastructura generală – căile de acces. Legături feroviare bune și un drum expres Piatra-Neamț – Bacău ar deschide perspectivele de atragere a călătorilor spre zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ, staţiune turistică de interes naţional.

Să nu uităm de siguranța cetățeanului și încrederea în autorități. Un oraș sigur este un oraș atractiv.

Articolul întreg îl puteţi citi aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.