Am răspuns cu drag unei noi întrebări lansate de ziarpiatraneamt.ro: Ce considerați dumneavoastră că ar trebui schimbat sau corectat la sistemul de învățământ din Neamț?

În rândurile următoare puteţi citi răspunsul meu:

Sistemul public de învățământ din Neamț nu poate fi separat de sistemul național și nu poate fi schimbat sau corectat major pe plan local. Consider, totuși, că se pot aduce câteva îmbunătățiri sistemului public de învățământ din Neamț.

Funcționarea corectă a învățământului este condiţionată de o strânsă colaborare instituțională între Primărie și celelalte instituții ale statului direct răspunzătoare acest domeniu: Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifce, Prefectura, Inspectoratul Școlar, primăriile și consiliile locale ale celorlalte unităţi teritorial administrative din judeţ, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Comunitatea locală trebuie să se implice în mod real, activ şi responsabil la nivelul unităţilor şcolare în funcţionarea şi dezvoltarea serviciilor educaţionale de calitate.

O mare provocare pentru viața familiilor din mediul urban al județului Neamț o reprezintă creșterea și supravegherea copiilor în perioada în care părinții se află la locul de muncă. După orele de școală, mulți copii rămân nesupravegheați și nu au sprijin pentru efectuarea temelor. Efectul este îngrijorător. În ultimii ani, s-au înregistrat din ce în ce mai multe cazuri de abandon școlar. La unele instituții ce oferă servicii de after-school, părinții sunt nevoiți să acopere fie costurile de masă, fie cele de plată a supraveghetorilor, ceea ce reprezintă o piedică în frecventarea unităţilor after school exact pentru copiii care ar avea mai mare nevoie de astfel de servicii. Consider necesară echiparea fiecărei şcoli cu un after school, în funcție de infrastructura existentă – organizarea acestuia în săli de clasă, care pot fi adaptate pentru astfel de activități. O nouă abordare privind sistemul de învătământ privește încurajarea companiilor private şi dezvoltatorilor imobiliari de clădiri de birouri sau rezidențiale de a include componenta after school în viitoarele lor proiecte de dezvoltare.

Învățământul nemțean trebuie să se remarce și prin activitatea cluburilor sportive școlare. Fondurile alocate în prezent acestor unități, prin Ministerul Educației, nu acoperă nici pe departe necesarul de finanțare al activităților, fenomenul de subfinanțare fiind deja cronicizat, astfel încat se pune în pericol calitatea activităților sportive desfășurate cu elevii. Un alt proiect prioritar este construirea unui complex multifuncțional pentru activități extrașcolare pentru copii și tineri. Complexul, administrat de municipalitate sau de Consiliul Județean, poate avea sală de sport de nivel competițional, patinoar, bazin de înot, sală de spectacole şi săli de curs, toate cu acces gratuit pentru elevii nemțeni. De asemenea, persoanele din unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului Neamț vor putea benefcia de toate serviciile complexului multifuncțional.

Nivelul de pregătire al elevilor este strâns legat de absenteism. Combaterea absenteismului prin asigurarea celor mai bune condiții de studiu pentru elevi este cheia unui sistem de învățământ performant. De asemenea, să nu uităm de profesori care trebuie să înțeleagă rapiditatea cu care se succed generațiile de elevi. Astfel, aceștia trebuie să aibă permanent acces la programe de formare și de perfecționare profesională.

Întregul articol poate fi citit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.