M-am alăturat cu drag participanților la Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului ce au organizat un eveniment deosebit la Piatra Neamț. Apreciez efortul celor implicați în acest demers și doresc să îi felicit pentru munca necontenită de a oferi o șansă de integrare tinerilor diagnosticați cu autism.

Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, astfel încât în anul 2012 exista 1 copil cu tulburare de spectru autist la 100 de copii. Autismul apare mai des la băieți decât la fete, proporția fiind de 4 la 1.

Dar ce este autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare.

Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt încă necunoscute.

Persoana care prezintă tulburări pervazive de dezvoltare demonstreaza dificultăți în mai multe arii de dezvoltare și nu doar în anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultățile dintr-o anumită arie au efecte negative asupra dezvoltării altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici și trăsături.

Autismul este prezent înca de la naștere și se păstrează pe durata întregii vieții. Poate avea două tipuri de debut:

  1. autismul poate fi observat înca din primul an de viață; sau
  2. autismul se instalează în jurul vârstei de 2-3 ani, iar copilul, care până la această vârstă a avut o evoluție normală, pierde achizițiile (cognitive, de socializare, comunicare) și încep să manifeste și comportamente repetitive și autostimulări. (sursa)

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Aceasta a fost desemnată de către Rezoluția 62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost propusă de către reprezentanții statului Qatar, susținută de către toate statele membre și adoptată la 18 decembrie 2007.

Rezoluția Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului a avut patru mari componente:

  1. stabilirea zilei de 2 aprilie ca fiind ziua internațonală;
  2. participarea tuturor organizațiilor ONU, a statelor membre, a ONG-urilor și a tuturor organizațiilor publice și private la această zi;
  3. creșterea gradului de conștientizare a autismului la toate nivelele societății;
  4. transmiterea acestui mesaj tuturor statelor membre și celorlalte organe ale ONU de către Secretarul-General al ONU. (sursa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.